MESEVÁR ÓVODA

TÁRNOK, Honfoglalás utca 3-9.

Tervezés éve: 2019.
Megvalósulás éve: 2023.

Tervező: Paládi-Kovács Ádám DLA
Munkatársak: Sándor Bálint, Lami Anna

Statika: Kálmán Józsf, dr. Kovácsházy Péter
Akadálymentesítés: Szabó Henriett
Gépészet: Kauderer Péter
Villamosság: Bucsán Miklós
Tűzvédelem: Szaladják László
Konyhatechnológia: Gauland András
Közlekedés: Pach Dániel
Talajmechanika: Dr. Móczár Balázs
Környezetvédelem: Kis Balázs Péter

Fotó: Zsitva Tibor

A Huba utcai 4 csoportszobás 100 férőhelyes óvoda Tárnok igazgatási központjában, a Polgármesteri Hivataltól nem messze, a település bölcsődéje mellett épült fel. Az épület főbejáratát a Huba utcáról nyitottuk, ezáltal az épület iroda és kiszolgáló funkciókat tartalmazó tömege mintegy térfalat alkotva a forgalom felől lehatárolja a csoportszobákat és a hozzájuk tartozó belső játszóudvarokat.

A főbejáraton az aulába lépve a szemközti üvegfalon keresztül feltárul a kert, a foglalkoztatók helyiségeit ebből a központi térből indított folyosóra fűztük fel, amelynek teresedései oldják a közlekedőt, kilátást engedve az udvarokra, míg az aula, mérete és elhelyezkedése lehetőséget teremt gyerekrendezvények megtartására is. Az utca felé északkeleti irányba kerültek az iroda funkciók, és az udvar felé helyeztük el a csoportszobákat a hozzájuk tartozó öltözővel és vizesblokkal. A gyerekek mozgási és sportolási igényeinek kielégítésére az óvoda északnyugati oldalán tornaszobát terveztünk. Az óvodai csoportszobák fésűs kialakítása lehetővé teszi, hogy a foglalkoztatók külön-külön kis játszóudvarokat kapjanak. A csoportszobai szárnyak így a belső játszóudvarokra tájoltak, amely udvarok délnyugati oldalon végigfutó nagy közös kertben kapcsolódnak végül össze, ahol 2 játszóteret, és óvodai játszópályát terveztünk ivókutakkal, leülőkkel.

Az óvoda látványában középület, ugyanakkor léptékében és magasságával illeszkedik a kisvárosias, falusias település szerkezethez, egyfajta átmenetet képezve a családi házas övezet, és a közösségi épületek megjelenése között, összekötve a lakó és hivatali épületeket.
Az épület kubusa a főbejáratnál egy kissé megemelkedve hangsúlyt ad a fogadótérnek, amely tömeg az utca felé összefogottan, míg a belső udvar felé szellősebben, négy külön szárnyra osztva, nyílik meg a kert felé. Az igazgatási épületrészen megjelenő nyílászárókat vizuálisan függőleges árnyékoló fa elemsor kapcsolja össze, egységes összhatást biztosítva az épületnek, a folyosó teresedéseinél is ez árnyékoló jelenik meg. Az óvoda hullámzó fehér tömbjeit, tagoló színes betételemek játékosságot hoznak az összképbe, egyben utalva az épület funkciójára is.